litium, litiumjon, NiCad och NiMH-batterier

Vad är skillnaden mellan litium-, litiumjon-, NiCad- och NiMH-batterier?
Litium- och litiumjonbatterier förväxlas ofta med de äldre NiCad-batterierna som finns i elverktyg och andra hushållsartiklar. Med NiCad-batterier var du tvungen att köra batteriet hela vägen tills det var urladdat. Litiumjonbatterier använder överlägsen modern teknik som möjliggör fler laddningar och bör inte köras hela vägen till 0% batteri.

litium, litiumjon, NiCad och NiMH-batterier

Vad är skillnaden mellan litium- och litiumjonbatterier?

Den största skillnaden mellan litium- och litiumjonbatterier är att litiumjonbatterier är laddningsbara. Litiumbatterier använder litium i sin rena kemiska form medan litiumjonbatterier använder litiumföreningar

Vad är skillnaden mellan litiumjonbatterier och NiCad- eller NiMH-batterier?

Litium-ion (Li-Ion) har blivit den nya standarden för bärbar ström i konsumentenheter och bärbara datorer. Li-Ion-batterier producerar samma energi som NiMH-batteriet men väger betydligt mindre. Detta kan göra en märkbar skillnad i enheter som mobiltelefoner, videokameror eller bärbara datorer där batteriet utgör en betydande del av den totala vikten. De är också mer miljövänliga eftersom de inte innehåller giftiga material som kadmium eller kvicksilver.

Vad är skillnaden mellan NiCad-batterier och NiMH-batterier?

NiCad-batterier (nickel Cadmium) är bäst kända som batteritypen som har minne. För att dessa batterier ska fungera effektivt måste batteriet vara helt urladdat innan det laddas. Om du laddar upp NiCad batterier medan det fortfarande finns ström lagrat i cellerna återställer batteriet sig så att det bara har den mängd ström som lagrats från den senaste laddningen. Många elektriska tandborstar, elverktyg och andra konsumentartiklar använder fortfarande NiCad-batteri. NiCad-batterier är billiga att producera, men på grund av minneseffektproblem fasas dessa batterier långsamt ut med andra förbättrade batterimaterial.

NiMH-batterier är mindre benägna att utveckla detta problem och kräver därför mindre underhåll och konditionering. Dessutom kan NiMH-batterier lagra ungefär dubbelt så mycket energi som NiCad-batterier utan att addera extra vikt. NiMH-batterier är också miljövänligare än NiCad-batterier eftersom de inte innehåller tungmetaller.

Laptopbatteri.se kan ibland använda cookies för att sidan ska bli mer lättanvänd för våra besökare. Information sparas inte på ett sätt som kan härledas till enskilda individer.
Godkänn